Erik Lindborg (KD), förste vice ordförande i hälso-och sjukvårdsnämnden, tycker inte alliansen svikit något vallöfte. Hör mer i klippet. Foto: SVT/Region Blekinge

Alliansledare medger: ”Väljarna kan ha uppfattat löftet som något annat”

Publicerad

Löftet om en närakut slutade med – en telefonlinje.

Erik Lindborg (KD) tror att väljarna förväntade sig annat.

– Det erkänner jag, säger han.

Men Alliansen i Region Blekinge försvarar ändå det de kallar för konceptet nya närakuten. De tycker inte att de sviker sitt vallöfte. 

– Vi kallar det för ett närakutmottagningskoncept och jag tycker det är nära. Telefonen är jättenära, säger Erik Lindborg (KD), förste vice ordförande i hälso-och sjukvårdsnämnden.

Närakuten i Karlshamn

Råd och tidsbokning

Den närakut som öppnar den 15 september blir inte ett ställe dit patienter kan gå och få vård, utan en telefonlinje till en sjuksköterska nattetid.

Patienterna kommer att kunna få råd eller boka en tid på vårdcentral till dagen efter.  

Erik Lindborg säger att Karlshamnsborna troligen ännu inte förstått hur den nya närakuten kommer att fungera, men han tror att de kommer att bli nöjda med resultatet.

Användes i kampanjmaterialet

Löftet om en ny närakut i Karlshamn var centralt för Alliansen i regionvalet 2018 och användes i kampanjmaterialet. 

– Jag tror de kan ha uppfattat löftet som något annat, det erkänner jag, men jag tror att när det här implementeras på rätt sätt så kommer det att bli väldigt bra. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Närakuten i Karlshamn

Mer i ämnet