Den utlovade närakuten i Karlshamn blir ingen fysisk akutmottagning utan en telefonlinje. Hör mer i klippet. Foto: SVT/ANDERS WIKLUND / TT

Utlovad närakut i Karlshamn blev telefonlinje

Publicerad

Den närakut i Karlshamn som regionledningen utlovat blir inte av. Åtminstone inte i någon form som går att besöka. I stället blir det en ny telefonlinje. 

– Det blir inte en fysisk närakut, dit du kan komma, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Kjell Ivarsson. 

Det var ett av alliansens viktigaste vallöften i regionvalet 2018, att inrätta en närakut i Karlshamn. Sveriges modernaste närakut skulle det bli, enligt Moderaternas löfte i valrörelsen.

Försenades och krympte

Men under mandatperioden har projektet både försenats och krympt i olika omgångar. Öppnandet skulle ha skett under 2019 men nu är starten i stället planerad till hösten 2021.

Närakuten i Karlshamn

Den 15 september är det dags, men då är det inte en mottagning som slår upp portarna, utan en ny telefonlinje som öppnas. 

– Man kan formulera det så, att det är en telefonlinje. Eller att det är ett möte med en kompetent människa, säger Kjell Ivarsson. 

Bemannas nattetid

Enligt de senaste planerna ska Karlshamns nya närakut bestå av en telefonlinje som bemannas nattetid av en sjuksköterska. Där ska man kunna få råd, likt 1177, men också kunna boka tid på en vård- eller jourcentral dagen efter.

I stället för en fysisk närakut, där patienter kan få vård, talar Kjell Ivarsson om “konceptet” närakuten Karlshamn. 

– Man tar kontakt med konceptet närakuten, via telefon. Det kommer inte att bli en fysisk närakut, dit du kan komma. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Närakuten i Karlshamn

Mer i ämnet