Älskade programmet firar 50 – med jubileumssändning

Publicerad

Det är en fortsatt omtyckt 50-åring som programledaren Lisa Syrén styr över. ”Ring så spelar vi” når uppemot två miljoner lyssnare varje lördagsmorgon, och i morgon leds firandet med en specialsändning och livemusik från Karlskrona.

För Lisa Syrén blir det en minst sagt annorlunda sändning – inför storpublik i hemstaden.

– Nu tar jag hem detta stora program till Karlskrona, och det ska bli så kul att göra en livesändning med all musik live och inför publik. 

Under sändningen kommer lyssnarna som vanligt att kunna önska låtar som denna gång framförs på plats av Marinens Musikkår, Viktoria Tolstoy och Linus Norda. 

– Det är så roligt, annars hade jag ju varit dum på riktigt om jag suttit där i 22 år. Det är just det här med live, när gröna lampan lyser – det är ju ett gift, säger Lisa Syrén.

Nytta med nöje

Och att programmet under åren varit så framgångsrikt tror Lisa Syrén – som varit programledare sedan 1996 – beror på flera olika faktorer.

– Jag tror att det ligger nära den svenska folksjälen, det är lite nytta med nöje. Här får du lära dig lite saker, i och med frågorna. Du får dela med dig av musiken vilket folk tycker är jätteroligt, och så får du höra lite om hur landet ligger. 

Sänder från hemstaden

”Ring så spelar vi” hade premiär den 20 april 1968. Lars Hamberg var programmets första programledare, och har under årens lopp även letts av bland annat Hasse Tellemar, Mona Krantz och Thord Carlsson. 

Och att jubileumsprogrammet ska sändas från just Karlskrona är ingen slump. Staden har sedan sex år tillbaka varit Lisa Syréns hemstad.

-Jag har trivts bra i Växjö i trettio år, men visst var det härligt att komma närmare havet och all det här som är nytt för mig. Jag älskar verkligen den här staden!

Lägerleldskänsla

Men vad är det då som får 1,8 miljoner lyssnare att varje lördagsmorgon samlas vid sina radioapparater för att lyssna på Sveriges populäraste radioprogram?

-Jag tror att hemligheten med det här är just den där lägerelden. Vi behöver fortfarande i denna föränderliga världen ställen att samlas runt, någonting som består.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Karlskrona

Mer i ämnet