Sebastian Näslund, Emma Ekman och Isak Axelsson har varit barnrättsambassadörer under fyra veckor tid. Det var väldigt inspirerande, menar dem. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Ambassadörerna: ”Regionen når inte ut till barn och unga”

Publicerad

Region Blekinges verksamheter måste synas och höras mer för att nå ut till länets barn och ungdomar. Det konstaterar regionens fem barnrättsambassadörer, som nu är klara med sin rapport av hur barnkonventionen följs.

Sedan fem år tillbaka har regionen tagit emot feriejobbare som arbetar som så kallade barnrättsambassadörer under tre sommarveckor.

Det blev extra speciellt för årets ambassadörer eftersom coronapandemin fick gruppen att undvika studiebesök och ha många möten på distans. I år förlängdes perioden med en vecka men de fyra veckorna har gått fort, konstaterar de fem ungdomarna som i år utsågs till regionens barnrättsambassadörer.

Feriejobbet var över Isak Axelssons förväntan. Kunskaperna han fått tar han med sig tillbaka till skolan i höst när han påbörjar gymnasiets sista år.

– Jag har kunnat påverka mer än jag trodde, säger han.

”Måste se ur barns perspektiv”

Ungdomarna har fått lära sig om FN:​s konvention om barns rättigheter, som numera är lag och har fört dialog med både politiker och medarbetare. Ambassadörerna har bland annat granskat Blekingetrafiken, ungdomsmottagningen och patientnämnden för att se hur väl de följer barnkonventionen och hur de tänker på att anpassa sig till barn och unga.

Utöver granskningens resultat, innehåller deras rapport även förslag på hur de olika verksamheterna kan utvecklas.

– De flesta verksamheter, till exempel Regional utveckling, måste utvecklas mer och se ur barns perspektiv. De tänker att deras arbete inte påverkar barn direkt, men det gör det ju eftersom deras arbete involverar alla invånare, säger Sebastian Näslund.

I klippet berättar ungdomarna om hur det var att sommarjobba som barnrättsambassadör och vad de tycker regionen behöver bli bättre på.

Carina Andersson är folkhälsostrateg på Region Blekinge, och har haft hand om de fem ambassadörerna under deras feriejobb. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.