Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Pirenkritikern Anders Englesson anser att det är vansinne att det byggs flera hundra arbetsplatser på Piren, samtidigt som det finns tusentals tomma kvadratmeter på Halda i Svängsta. Piren tycker han kan bli kulturhus i stället. Foto: Towe Olsson och Henrik Friberg/SVT

Pirenkritikern: ”Satsa på Halda i Svängsta i stället”

Publicerad

Samtidigt som Karlshamnsfastigheter har svårt att hitta hyresgäster till sitt bygge på Piren gapar stora delar av deras lokaler på Halda i Svängsta tomma. Därför tycker Pirenkritikern Anders Englesson att det är galet att bygga nytt.

Anders Englesson, tidigare miljöpartist i Karlshamn, var motståndare till Pirenbygget redan för tio år sedan när det började pratas om en femte etapp.

– Det är ett spekulationsbygge från första början. Man vet inte vad det ska vara för hyresgäster, man bara förutsätter att det ska bli 700 hyresgäster för att det ska bli ekonomi i det. Att politikerna kan vara så lättlurade, säger Anders Englesson och skakar på huvudet.

Samma ägare till båda lokalerna

Han tycker att de 700 arbetsplatserna som håller på att byggas på Piren ska flyttas till Halda utvecklingscentrum i Svängsta i stället – där det finns lokaler som står tomma och som också ägs av samma bolag som bygger på Piren just nu.

– Men Svängsta låter väl inte så glassigt som Östra Piren gör för en del människor, säger Anders Englesson.

Kommunalråd Per-Ola Mattsson (S) menar att ingenting kan stoppa bygget på Piren. Foto: Towe Olsson/SVT

Får nobben av kommunalrådet

Kommunalråd Per-Ola Mattsson (S) nobbar Anders Englessons förslag:

– Svängsta är väldigt attraktivt för andra verksamheter, men inte de verksamheter vi har tänkt oss på Piren. Syftet är att bygga nära Netport och högskolan – det är det som är attraktionen för de företag vi gärna ser flyttar till Karlshamn, säger Per-Ola Mattsson.

Se mer i videoklippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Östra Piren i Karlshamn

Mer i ämnet