Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I videoklippet berättar Karlshamnsfastigheters vd Magnus Persson varför de anlitar en ny konsult för att locka hyresgäster till etapp fem på Piren. Foto: Towe Olsson/SVT

Ny konsult anlitas för att hyra ut mångmiljonbygget på Piren

Uppdaterad
Publicerad

Närmare elva miljoner kronor har redan lagts på att locka hyresgäster till nybygget på Piren. Men bara en hyresgäst har hittills tecknat avtal om att flytta in.

Samtidigt som 430-miljonersbygget blöder ekonomiskt ska Karlshamnsfastigheter nu anlita en ny konsult som ska locka dit hyresgäster.

Det börjar bli dags att hitta hyresgäster till etapp fem på Piren som just nu håller på att byggas. Det menar Karlshamnsfastigheters vd Magnus Persson.

– Om vi inte hittar hyresgäster kommer allt att bli pannkaka, säger han.

Därför har bolaget anlitat en konsult för 40 000 kronor, som i sin tur har tagit fram en upphandling för att bolaget ska kunna anlita en marknadsföringskonsult.

Konsulten väntas vara rekryterad till midsommar och har en budget på fem miljoner kronor under två års tid. Uppgiften är att locka hyresgäster till det 10 000 kvadratmeter stora bygget.

Redan lagt miljoner: ”Klart att pengarna springer i väg lite”

Som SVT tidigare har berättat har Karlshamnsfastigheter redan lagt cirka elva miljoner kronor på marknadsföring.

– Innan har det handlat mer om att prata om projektet, nu börjar det bli mer konkret. Det är svårt att sälja ett hus som inte finns, men nu blir det enklare, menar Magnus Persson.

Är det rimligt att ni tidigare har lagt elva miljoner kronor på marknadsföring och nu lägger ytterligare fem miljoner på det?

– Det är klart att pengarna springer i väg lite när projektet drar ut på tiden.

Så här är det tänkt att etapp fem ska se ut nästa höst. Foto: Skiss: Anders Törnqvist

Oklart vad prislappen landar på

Pirenbygget har i dag en budget på 430 miljoner kronor, vilket vd:n har flaggat för inte kommer att räcka. Efter sommaren tror Magnus Persson att bolaget kommer att gå till kommunen och ansöka om utökad borgensram. Hur många miljoner kronor extra det handlar om kan han inte svara på i nuläget.

Huset ska enligt plan stå klart nästa höst.

I klippet ovan visar vd Magnus Persson runt i det nya huset på Piren.

Det kommunala bolaget Karlshamnsfastigheter ska bygga en 10 000 kvadratmeter stor byggnad på Piren.

Den ska inrymma flera hundra arbetsplatser, biograf och restaurang. Ursprungsplanen är att det ska byggas en konsertlokal, men då prislappen för bygget håller på att spricka kan det bli så att styrelsen beslutar att den inte ska inredas med stolar och teknik just nu. Något som skulle spara 10-15 miljoner kronor. Beslut väntas inom kort.

Från början var prislappen 300 miljoner kronor, men 2020 utökade kommunfullmäktige budgeten till 430 miljoner kronor. En summa som nu inte kommer att räcka. Efter sommaren väntas Karlshamnsfastigheter begära utökad borgensram. Hur mycket är ännu oklart.

Styrelsen och bolaget bakom nybygget har kantats av flera avhopp och petningar. Under de senaste åren har de bytt vd flera gånger, ordförande har hoppat av, liksom flera styrelsemedelmmar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Östra Piren i Karlshamn

Mer i ämnet