Nuvarande fastighetschefen Magnus Persson tar över som vd i Karlshamnsfastigheter den 1 mars. Foto: SVT

Ny vd om Östra Piren: ”Jättebra att det granskas”

Uppdaterad
Publicerad

Om två veckor tar Karlshamnsbon Magnus Persson över som ny vd i Karlshamnsfastigheter – ett bolag som granskas efter turerna kring det fördyrade projektet på Östra Piren.

– Det utreds vilket är jättebra, men fokus måste vara framåt, säger Magnus Persson.

Magnus Persson, som har varit fastighetschef på kommunen de senaste fem åren, börjar sin tjänst som vd för Karlshamnsfastigheter den 1 mars.

– Det är ett spännande bolag där jag tror att jag kan bidra med någonting och hjälpa till i den här processen. Skapa lite lugn i stormen, säger han.

Bolagets tidigare ledning har kritiserats i samband med planeringen inför nybyggnationen på Östra Piren, då byggnaden – som ska rymma 700 arbetsplatser, biograf, konserthall och restaurang – blev 130 miljoner kronor dyrare än planerat.

En extern granskning av förarbetet visade även på brister i hanteringen av leverantörsavtal och fakturor, och brister uppföljning av kostnader för projketet.

Ny granskning ska presenteras

Nu har dessutom kommunens revisorer granskat beslut kring byggprojektet – en granskning som ännu inte presenterats.

– Det är jättebra. Jag ser fram emot den rapporten för att kunna sitta ner med revisorerna och gå igenom hur de ser på saker och ting, säger Magnus Persson.

Hur ser du på turerna som har varit?

– Det är väldigt olyckligt att det har blivit fokus på de processer som har gått fel. Jag vill gärna se framåt. Det som har varit har varit. Det utreds vilket är jättebra, men fokus måste vara framåt.

Ett uppdrag som väntar är att fylla det nya huset på Östra Piren med hyresgäster.

– Om storstäderna kan, varför skulle inte vi klara av det? Karlshamns är fantastiskt och kan vi marknadsföra det på rätt sätt ser jag inga problem med det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.