Foto: SVT

Anställda står utan lön i granskat rut-företag

Publicerad

Flera anställda i det Blekingeföretag som systematiskt fuskat med rut-avdrag blev i veckan utan lön.
Och någon förklaring från arbetsgivaren har de inte fått.
Chefen har gjort sig oanträffbar.

SVT Nyheter Blekinge har i flera uppmärksammade reportage granskat de anställdas villkor i det företag som bland annat plockat ut statlig rut-ersättning – utan att utföra tjänster för motsvarande belopp.

Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Kronofogdemyndigheten och polisens bedrägerienhet utreder just nu företagarens affärsupplägg och trots att chefen själv uppgett att verksamheten ska avvecklas finns ett antal anställda kvar.

Minst fem av dem blev i veckan utan lön.

– Det är klart att man blir besviken. Vi är flera som känner en stor osäkerhet över vad som kommer att hända. Alla har inte pengar undanstoppade och kan klara några veckor helt utan pengar, säger en drabbad anställd.

Chefen håller sig borta

De anställda som berörs är knutna till fackförbundet Kommunal och Unionen och där bekräftar i dag de lokala ombudsmän att det i ett första steg ska skickas en betalningsuppmaning till företagaren.

Hittills har varken personal eller fack lyckats nå den ansvarige chefen för att få svar på varför lönen inte betalats ut. Inte heller SVT Nyheter har lyckats komma i kontakt med honom.

Om pengarna inte kommer skickas efter sju dagar ett betalningskrav till tingsrätten.

Klart är också att företagaren – trots tidigare  löfte – ännu inte reglerat den skuld för löneutmätning han har till Kronofogden.

Det handlar om pengar som varje månad dragits från den anställde Krister Fredrikssons lön – och som skulle ha betalats till myndigheten.

– Eftersom bara en mindre del av totalsumman betalats in har vi öppnat ett utmätningsärende mot det här företaget, säger kronoinspektör Martin Magnusson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fusk med rutavdragen

Mer i ämnet