Foto: SVT/TT

Skattesmäll för granskad rut-företagare

Uppdaterad
Publicerad

Den företagare i Blekinge som plockade ut rut-pengar från anställda utan att utföra tjänster tvingas nu betala drygt 740 000 kronor i obetalda skatter och avgifter. Själv hävdar företagaren att han lämnat ifrån sig ansvaret för ekonomin till en annan person – via en fullmakt.

– Om man har drivit företaget kan man inte avsäga sig det ansvaret genom att säga ”jag gav någon annan en fullmakt att sköta det här”, säger Pia Blank Thörnroos, jurist på Skatteverket.

I flera uppmärksammade reportage har SVT Nyheter Blekinge granskat Blekingeföretagarens affärsupplägg. Under en period ökade han bolagets omsättning kraftigt genom att plocka ut rut-pengar (avdrag för rengöring, underhåll och tvätt) utan att i många fall utföra några tjänster. Det avslöjades också att samtidigt som företaget fick miljontals kronor i bidrag till löner – har anställda fått arbeta under förhållanden som strider mot lagar och avtal.

I maj förra året begärdes företaget i konkurs och i december var förvaltarberättelsen klar att redovisas. Den visade att över 600 000 kronor inte gått att spåra, att bokföringen hade stora brister och att skulderna uppgick till drygt sju miljoner.

Och efter en dom i Förvaltningsrätten åker rut-företagen nu dessutom på en skattesmäll på 740 525 kronor. Domen slår fast att Blekingeföretagaren personligen är skyldig att betala företagets skatteskulder.

Det handlar bland annat om uteblivna arbetsgivaravgifter och avdragen skatt.

Lämnat fullmakt

Företagaren invänder mot domen och uppger att han, via en fullmakt, lämnat över ansvaret för den ekonomiska redovisningen till en annan person.

Men det är ett argument som inte rätten accepterar.

”Som företrädare för bolaget har det varit hans ansvar att fortlöpande följa upp och kontrollera bolagets ekonomiska ställning.”, skriver Förvaltningsrätten i sitt beslut.

Hör Pia Blank Thörnroos berätta mer om domen i videoklippet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.