Stora summor spårlöst borta i granskat rut-företag

Uppdaterad
Publicerad

Över 600 000 kronor saknas i det granskade rut-företaget, bokföringen har stora brister och skulderna uppgår till drygt sju miljoner. Det framkommer i konkursförvaltarens utredning av Blekingeföretagets ekonomi.

I flera reportage har SVT Nyheter Blekinge granskat rut-företaget och kunde avslöja hur företagaren systematiskt plockat ut rut-pengar från sina anställda utan att utföra några tjänster.

Det avslöjades också att samtidigt som företaget fick miljontals kronor i bidrag till löner – har anställda fått arbeta under förhållanden som strider mot lagar och avtal.

I maj ansökte företagaren om konkurs och sedan dess har konkursförvaltaren gjort en utredning av företaget för att se över vilka tillgångar och skulder som finns.

– Det allvarligaste är den bristfälliga bokföringen, att det finns stora kontantbelopp vi inte lyckats följa samt att det, när vi började titta på det, såg ut som att det fanns 1,3 miljoner kronor på företagskontot när det egentligen handlade om ett underskott på 600 000 kronor, säger biträdande jurist Tobias Petersson.

Bristande bokföring

Förvaltarberättelsen visar att det finns stora brister i bokföringen och att pengar spårlöst försvunnit. Utifrån bokföringen ska det finnas över 600 000 kronor som konkursförvaltaren inte kan hitta. Enligt Blekingeföretagaren handlar det om dagskassor som inte är bokförda, men konkursförvaltaren skriver i sin utredning att andra orsaker inte kan uteslutas.

Dessutom har konkursförvaltaren hittat två miljoner som inte kan redogöras för och konstaterar att bokföringen inte stämmer överens med kontoutdrag.

”Utredning avseende samtliga icke bokförda transaktioner skulle medföra ett alltför omfattande arbete för konkursförvaltningen.” skriver konkursförvaltaren i rapporten.

Bidrag var avgörande

Som SVT Nyheter Blekinge tidigare har rapporterat dras företaget med skulder och konkursförvaltaren har hittat skulder på drygt 7,4 miljoner kronor.

I förvaltarberättelsen konstateras även att lönebidrag har varit helt avgörande för verksamheten och utgjorde under 2018 cirka 34 procent av bolagets totala intäkter.

Blekingeföretagaren är polisanmäld för grovt bedrägeri och utreds även av Arbetsförmedlingen, Skatteverket och Kronofogden.

Enligt vad SVT Nyheter Blekinge erfar kommer konkursförvaltaren nu – på grund av den bristfälliga bokföringen – att lämna in en så kallad underrättelse till ekobrottsmyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.