Medger RUT-transaktionerna. ”Pengarna gick till löner”, säger företagaren när SVT Nyheter Blekinge konfronterar honom med uppgifterna. Foto: SVT

Skulder på sju miljoner i granskat rut-företag

Uppdaterad
Publicerad

Den Blekingeföretagare som misstänks för omfattande fusk med rut-avdrag begärde i maj i år bolaget i konkurs.
En första sammanställning visar på skulder på drygt sju miljoner kronor.

Konkursbouppteckningen lämnades in till tingsrätten på måndagskvällen och den uträkning som gjorts visar att företagaren samlat på sig stora skuldbelopp.

Det handlar dels om leverantörsskulder, dels om löneskulder till tio tidigare anställda – pengar som regleras genom den statliga lönegarantin.

Det finns också krav på större belopp från Skatteverket och Arbetsförmedlingen.

Av bouppteckningen framgår att värdet på företagarens lager- och försäljningslokaler uppgår till noll kronor samt att han i slutet av april i år – efter SVT:s granskning – sålde en fastighet för 250 000 kronor.

Den affären ska konkursförvaltaren utreda vidare för att få en garanti på att fastigheten sålts till ett marknadsmässigt pris.

Totalt har förvaltaren hittills hittat 780 000 kronor i tillgångar.

Det handlar om två andra fastigheter som fortfarande tillhör företagaren.

I samband med SVT:s granskning av bolagets verksamhet avslöjades bland annat att Blekingeföretagaren systematiskt plockat ut rut-pengar från sin egen personal – utan att tjänsterna blev utförda.

Företagaren utreds nu parallellt av flera myndigheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fusk med rutavdragen

Mer i ämnet