Lennarth Förberg (M) visste in om konsultköpen. Foto: SVT

”Vi visste inte om att det försiggick”

Publicerad

Den ansvarige politikern i utbildningsnämnden Lennarth Förberg (M) visste inte om att kommunen köpt in en konsulttjänst för flera miljoner utan upphandling och är överraskad över att revisorerna misstänker brott.

Revisorerna i Ronneby kommun har granskat kommunens upphandlingsprocess och larmar nu om att kommunen begått upphandlingsbrott. Det handlar om konsulttjänster köpts in över det gränsvärde som gäller för direktupphandling.

– Vi har inte gett något uppdrag att handla upp någon konsult, vi visste inte om att det försiggick. Vi visste om att verksamheten moderniserade undervisningen men inte att det skett med en extern konsult, säger Lennarth Förberg (M), ordförande i utbildningsnämnden.

Stoppade företaget

Lennarth Förberg fick i början av sommaren reda på att revisorerna förberedde en rapport som handlade om detta och såg då till att arbetet med konsulten stoppades.

– Jag har försäkrat mig om att konsulten inte arbetar för oss längre och man handlar inte upp några ytterligare tjänster från det företaget. Om det fanns ett brott så pågår det inte längre, säger han.

”Blev överraskad”

Däremot blev Lennarth Förberg förvånad att revisorerna ser så allvarligt på händelsen.

– Jag blev överraskad att man betraktade det som så brådskande och att kommunen ska lämna svar så snabbt. Att man har handlat för mycket utan att begära in anbud ser vi och det verkar som det stämmer, men att det skulle finnas misstanke om brott skulle jag vilja veta mer om, säger han.

Ett extrainsatt nämndsmöte ska hållas på tisdag då det ska beslutas om det ska göras en polisanmälan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer