Foto: TT/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kommunen köpte konsulttjänst för miljoner utan upphandling

Uppdaterad
Publicerad

Revisorer har upptäckt att Ronneby kommun har köpt tjänster för drygt 3,5 miljoner kronor utan att det skett någon upphandling. Dessutom saknas avtal mellan företaget och kommunen. Nu misstänks kommunen för upphandlingsbrott.

Det var när revisorerna granskade kommunens upphandlingsprocess som det upptäcktes att det gjorts direktupphandlingar och inköp från ett enskild företag till ett värde av ungefär 1,5 miljoner, vilket är över gränsen för en direktupphandling.

– Det finns inte heller något avtal eller kontrakt skrivit utan det har bara kommit in fakturor från de månaderna, säger Jan-Anders Palmqvist, revisor.

”Handlar om undervisning”

I måndags tittade revisorerna vidare på detta och upptäckte att köpen har pågått sedan 2015. Då betalades det ut strax över 500 000 till företaget vilket ligger inom gränsen på cirka 580 000 kronor för att få göra en direktupphandling.

Men år 2016 betalades det ut strax över miljon kronor, år 2017 1,3 miljoner kronor och hittills i år nästan en miljon vilket är över den gränsen. Totalt under tre år har kommunen betalat ut 3,5 miljoner kronor till företaget. 

– Det är betalat ut jämnt fördelat nästan varje månad och på fakturorna står det att det handlar om undervisning, säger Jan-Anders Palmqvist, revisor.

En anmälan om misstanke om brott av förmögenhetsrättslig karaktär har i dag överlämnats till utbildningsnämnden och på tisdag ska ett extrainsatt nämndsmöte hållas då det kommer att tas ställning till om polisanmälan ska göras.

Direktupphandling

Visa

När kan direktupphandling användas?

– om upphandlingens värde inte överstiger direktupphandlingsgränsen,

– i vissa i lagen särskilt angivna situationer då den upphandlande myndigheten eller enheten får använda förhandlat förfarande utan föregående annonsering, samt

– om det finns synnerliga skäl.

Direktupphandlingsgränsen

Direktupphandlingsgränsen är en i lagarna fastställd beloppsgräns. Om värdet av upphandlingen inte överstiger denna beloppsgräns får den upphandlande myndigheten eller enheten använda direktupphandling.

Lagen om offentlig upphandling (LOU): 586 907 SEK
(fr.o.m. 1 januari 2018)

Källa: Upphandlingsmyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer