Patrik Borgqvist nekas prövningstillstånd av Högsta förvaltningsdomstolen. Foto: SVT

Ärendet avgjort – får inte se utredning om mördade sonen

Uppdaterad
Publicerad

Högsta förvaltningsdomstolen beviljar inte prövningstillstånd till Olofströmspappan Patrik Borgqvist. Därmed förblir stora delar av utredningen kring mordet på hans 13-årige son hemlig.

Patrik Borgqvist är pappa till den 13-åring som knivmördades av en jämnårig kamrat i ett skogsparti i Olofström i mars 2017. Han har sedan händelsen drivit en kamp mot myndigheterna för att få ta del av den utredning som gjordes efter händelsen – en utredning som han tror kan innehålla svar på flera obesvarade frågor.

Flera sekretessprövningar har gjorts, men nu har ärendet avgjorts av Högsta förvaltningsdomstolen och det beslutet går inte att överklaga.

Eftersom båda inblandade parter är minderåriga har bedömningen gjorts att ärendet ska skyddas av sekretess i väsentliga delar.

Efterlyser samlad bild av händelseförloppet

Den jämnåriga kamraten har medgett att det var han som orsakade sonens död.

– Det här var den sista instansen, men jag ger mig ändå inte. Jag funderar just nu om jag på något sätt ändå kan ta det vidare. På något sätt måste sanningen ändå fram, säger Patrik Borgqvist.

Det han efterlyser är en samlad bild av hela händelseförloppet.

– Jag vill få svar på om fler kan ha varit inblandade och vad som var upprinnelsen till det hela. Det är många frågor som behöver svar. Det är inte för min egen skull jag driver detta utan det handlar om att ge upprättelse åt min son.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.