Arkivbild. Under första kvartalet 2023 har konkurserna i Blekinge ökat med 13 procent. Foto: Fotograferna Holmberg / TT

Antalet konkurser ökar i Blekinge

Publicerad

Bara under årets första kvartal har 17 företag i Blekinge gått i konkurs.

Dagsaktuell statistik visar att konkurserna i länet har ökat med 13 procent sedan årsskiftet.

Det är kreditupplysningsföretaget Syna som tagit fram statistik över antalet företag som gått i konkurs under första kvartalet 2023.

I Blekinge handlar det om 17 företag som försatts i konkurs – en ökning med 13 procent.

– Utvecklingen indikerar att många företag har det besvärligt och att många fortsatt kämpar för sin överlevnad. Hårt drabbade branscher är inte helt oväntat restaurangbranschen och byggsektorn, säger Karl Stjerna, vd för Syna.

Förutspåddes redan i höstas

Redan under hösten förutspådde Blekinges regionchef på Svenskt Näringsliv, Johan Dalén, att det skulle bli en tuff vinter för företagen i länet. Redan då, i september, konstaterades att konkurserna ökat stort i Blekinge och att tuffare tider väntas.

– Jag skulle säga att energikrisen och inflationsrisken är värre än pandemin på så vis att det slår bredare mot hela näringslivet, sa Johan Dalén till SVT Nyheter Blekinge.

De nya siffrorna för första kvartalet 2023 visar på ökade konkurser även på riksnivå, upp med 30 procent sedan årsskiftet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Johan Dalén, regionchef på Svenskt Näringsliv i Blekinge, så är det framförallt tillverkningsindustrin och besöksnäringen som ligger i riskzonen för framtida konkurser. Hör honom berätta mer om detta i klippet ovan. Foto: SVT / Svenskt Näringsliv

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.