Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Johan Dalén, regionchef på Svenskt Näringsliv i Blekinge, så är det framförallt tillverkningsindustrin och besöksnäringen som ligger i riskzonen för framtida konkurser. Hör honom berätta mer om detta i klippet ovan. Foto: SVT / Svenskt Näringsliv

Ökat antal konkurser i Blekinge: ”Läget värre än under pandemin”

Uppdaterad
Publicerad

Under september ökade antalet konkurser stort i Blekinge jämfört med samma månad förra året.

Men enligt Johan Dalén, regionchef på Svenskt Näringsliv i Blekinge, väntar sannolikt ännu tuffare tider.

– Vintern kommer troligtvis att slå ännu hårdare, säger han.

Enligt statistik från kreditupplysningsföretaget Syna ökade konkurserna i Blekinge län med 60 procent under september. Det är en ökning som motsvarar tre fler konkurser. I september 2022 gick totalt åtta företag i konkurs i Blekinge.

Men det är inte bara i Blekinge som konkurserna ökade. Ser man till grannlänen så syns ökningar även i Skåne, Kronoberg och Kalmar. Och på riksplanet såg det heller inte ljust ut, där såg man en ökning på 20 procent.

Besöksnäringen i rikszonen

– Jag skulle säga att energikrisen och inflationsrisken är värre än pandemin på så vis att det slår bredare mot hela näringslivet, säger Johan Dalén.

Enligt honom är det framförallt tillverkningsindustrin och besöksnäringen i Blekinge som ligger i riskzonen för framtida konkurser.

Hör Johan Dalén berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.