Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu har arbetet med att tömma hyllorna på lagret börjat. 300 pallar med kakel ska bort i och med konkursen. Foto: Frida Lindhe/ SVT

Kakelhuset gick i konkurs efter 29 år: ”Allt blev dyrare”

Uppdaterad
Publicerad

Kriget i Ukraina har slagit hårt mot kakelindustrin. Både frakt- och materialkostnaderna ökade kraftigt på kort tid. Och för Stefan Werley, som sedan 1993 drivit Kakelhuset i Karlskrona, innebar det dödsstöten för företaget.

– Det är inte kul, säger han.

Stefan Werley har varit ensam ägare till företaget som han nyligen tvingades sätta i konkurs.

– Vi märkte att det inte längre gick i hop, men det var oväntat att det skulle behöva bli en konkurs, säger han.

Stefan Werley berättar att han hade planer på att avveckla företaget runt årsskiftet för att sedan gå i pension, men att omvärldsläget satte käppar i hjulet för den planen.

– Allt blev dyrare, det är ökade kostnader på i stort sett allting. Men det är främst frakt- och materialkostnaderna som blivit dyrare, säger han.

Svårt att få tag på vitlera

Kaklet som sålts har importeras från Spanien.

– Bara de första veckorna efter att kriget bröt ut var det mer än 3 000 lastbilar som blev stillastående. Det var ukrainska chaufförer, inhyrda av olika stora fraktbolag i Europa, som åkte hem för att hjälpa till i kriget, säger han och fortsätter:

– Sedan så är Ukrainas export av vitlera till Spanien strypt på grund av kriget. Där har man fått ta lera från andra håll i världen, vilket har lett till en prisstegring som tillverkarna måste kompensera sig för.

Hör Stefan Werley berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.