Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Louise Erixon (SD) vill nu få till en folkomröstning om politikerlönerna i Sölvesborg. Foto: Erik Lundmark/SVT

Arvodesstriden i Sölvesborg fortsätter – SD vill ha folkomröstning

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna må ha tappat makten i Sölvesborg, men de ger inte upp frågan om de höjda politikerarvodena i kommunen. Nu siktar partiet på att få till en folkomröstning om huruvida kommunstyrelsens vice ordförande, Kith Mårtensson (M), bör sänka sin lön till tidigare nivåer.

Frågan om politikerkostnaderna i Sölvesborg har varit långdragen och infekterad, sedan det framkom att Moderaterna efter valet hoppade av Samstyret och tog makten tillsammans med Socialdemokraterna. I det nya styret beslutades att heltidsarvodera M-ledaren Kith Mårtensson, något som väckt starka känslor.

Nu vill Sverigedemokraterna, med Louise Erixon i spetsen, få till en folkomröstning i kommunen om huruvida arvodet ska sänkas tillbaka till 20 procent.

– Det är många kommuninvånare som visat och fortfarande visar ett kraftigt missnöje med beslutet om fler heltidsarvoderade politiker och det går inte att komma ifrån att det är just invånarna som tvingas betala kalaset, säger Louise Erixon (SD), i ett pressmeddelande.

Samlar namnunderskrifter

Partiet har lämnat in ett så kallat folkinitiativ till kommunen, med målet att samla in tio procent av de röstberättigades namnunderskrifter på sex månader. På så sätt skulle de då tvinga kommunfullmäktige att fatta beslut om en folkomröstning i frågan.

– Jag är inte i närheten av tveksam om hur en sådan folkomröstning skulle falla ut, säger Louise Erixon.

Har debatterats

Kith Mårtensson (M) menar alltjämt att lönehöjningen är motiverad och brett överenskommen, och ställer sig frågande till Louise Erixons agerande.

– Indirekt är det här en folkomröstning mot mig och mitt inflytande i politiken i Sölvesborg. Vi har gjort såhär ytterst för sölvesborgarnas skull så att de ska få så genomarbetade beslut som möjligt som alla kan känna sig bekväma med, säger Kith Mårtensson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Louise Erixon (SD) är kritisk till att det nya styret i Sölvesborg vill se både Birgit Birgersson Brorsson (S) och Kith Mårtensson (M) som heltidsarvoderade kommunalråd. Hör mer i klippet ovan. Foto: SVT/Erik Lundmark

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.