Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Louise Erixon (SD) är kritisk till att det nya styret i Sölvesborg vill se både Birgit Birgersson Brorsson (S) och Kith Mårtensson (M) som heltidsarvoderade kommunalråd. Hör mer i klippet ovan. Foto: SVT/Erik Lundmark

Dyrare kommunalråd väcker kritik i Sölvesborg

Uppdaterad
Publicerad

När Sölvesborg får ett nytt styre är det med både Birgit Birgersson Brorsson (S) och Kith Mårtensson (M) som heltidsarvoderade kommunalråd – något som väcker kritik från oppositionen.

– Det sticker i ögonen att kostnaderna höjs i det här svåra ekonomiska läget, säger avgående kommunalrådet Louise Erixon (SD).

Under måndagen valdes Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet och SoL-partiet officiellt till nytt styre i Sölvesborg.

Efter att det tidigare Samstyret under föregående mandatperiod haft ett hel- och ett deltidsarvoderat kommunalråd har det nya styret nu valt att öka till två heltidsarvoderade kommunalråd.

Från 20 till 100 procent

Tidigare har ersättningen för kommunstyrelsens vice ordförande varit 20 procent av ett heltidsarvode. Något som skulle innebära en kostnadsökning med över 3,4 miljoner kronor över mandatperioden.

Men ökningen blir inte så stor, menar Kith Mårtensson (M).

– Jag har fått från arvodesberedningen att det kommer att innebära en kostnadsökning på 30-40 procent, eftersom vi samtidigt tar bort personalutskottet och fler arbetsuppgifter kommer att läggas på kommunalråden.

Flera förändringar på väg

Ett antal förändringar är i dagsläget föreslagna för Sölvesborgs politiska organisation, så vilken den exakta kostnadsökningen blir går inte att säga i dag, enligt kommunens ekonomiavdelning.

Hör Sverigedemokraterna och Moderatena i klippet ovan.

Så gör din kommun med kommunal- och oppositionsråd

Karlskrona

2018-2022: Tre heltidsarvoderade kommunalråd och ett heltidsarvoderat oppositionsråd.

2022-2026: Fyra heltidsarvoderade kommunalråd och två heltidsarvoderade oppositionsråd.

Ronneby

2018-2022: Ett hel- och ett halvtidsarvoderat kommunalråd, samt ett halvtidsarvoderat oppositionsråd.

2022-2026: Ingen förändring.

Karlshamn

2018-2022: Ett heltidsarvoderat kommunalråd och ett deltidsarvoderat oppositionsråd på 80 procent.

2022-2026: Ingen förändring.

Olofström

2018-2022: Ett heltidsarvoderat kommunalråd och ett deltidsarvoderat oppositionsråd på 11 procent.

2022-2026: Ingen förändring.

Sölvesborg

2018-2022: Ett hel- och ett deltidsarvoderat kommunalråd på 20 procent, samt ett deltidsarvoderat oppositionsråd på 20 procent.

2022-2026: Två heltidsarvoderade kommunalråd och ett deltidsarvoderat oppositionsråd på 20 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.