Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Christopher Larsson (SD) och Elina Gustafsson (S) i klippet ovan. Foto: SVT

Trots SD:s löfte inför valet – ökade politikerkostnader i Karlskrona

Uppdaterad
Publicerad

Inför valet lovade Sverigedemokraternas gruppledare Christopher Larsson en bantad politisk organisation i Karskrona vid ett maktskifte. Men resultatet blev i stället fler kommunalråd – med färre tunga uppdrag.

Under den föregående mandatperioden hade den styrande koalitionen i Karlskrona, bestående av Socialdemokratern, Centerpartiet och Liberalerna, tre kommunalråd, med ett oppositionsråd.

Redan då var Christopher Larsson (SD) kritisk till organisationens storlek, som han menade var onödigt dyr. 

”Ytterligare fördyring” 

Men när den nya Karlskronaalliansen tog över makten efter utdragna förhandlingar var det med fyra kommunalråd – och två oppositionsråd.

– Dessutom har färre politiska uppdrag bakats in i kommunalrådsposterna, vilket fördyrar ytterligare, säger Elina Gustafsson (S), ordförande för partiet i Karlskrona.  

Förutom kommunalrådet Christopher Larsson, som är ordförande i Karlskronahem, har inget kommunalråd något tyngre nämnds- eller bolagsuppdrag. Tidigare var det dåvarande centerpartistiska kommunalrådet Magnus Larsson ordförande för Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden. Ett uppdrag som inte längre ligger på ett kommunalråd.

Ett kommunalråd på heltid tjänar i dag 64 350 kronor, och den totala kostnaden för den politiska organisationen, tillsammans med andra förändringar i den politiska ledningen, blir enligt SVT:s beräkningar drygt 5,5 miljoner kronor under mandatperioden.

Ska se över kostnaderna

Christopher Larsson menar i sin tur att det nya styret ska arbeta för att minska kostnaderna framåt.

– Vi är fyra partier i Karlskronaalliansen, och för att vi ska nå framgång måste vi kompromissa. Nu får vi stå till svars för att det har blivit så här. Men vi har kommit överens om att vi ska se över den politiska organisationen i slutet av mandatperioden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.