Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emma Swahn-Nilsson (M), Christopher Larsson (SD), Bengt Jönsson (KD) och Börje Dovstad (L). Foto: Erik Lundmark/SVT

SD tar över i Karlskrona – får ingå i högerstyret

Uppdaterad
Publicerad

Nu står det klart att högerkoalitionen släpper in Sverigedemokraterna i det framtida styret i Karlskrona. Partiet krävdes för att bilda en majoritet i kommunen, men frågan ska ha splittrat såväl Liberalerna som Moderaterna i kommunen.

Tillsammans kallar sig de fyra partierna för Karlskronaalliansen.

Klockan 11 på onsdagen presenterades det nya styret på en presskonferens, men redan i måndags avslutades förhandlingarna som innebär att Karlskrona kommun kommer styras av M+L+KD+SD under den kommande mandatperioden, enligt uppgifter till SVT.

Initialt ville såväl M som L bilda ett styre utan Sverigedemokraterna, något som alltså inte gick att genomföra. Därmed utökas även antalet arvoderade kommunalråd i kommunen till fyra stycken.

Val 2022

Ny gruppledare för KD

Platsen som kommunstyrelsens ordförande kommer gå till Moderaternas Emma Swahn-Nilsson, efter att Camilla Brunsberg lämnat kommunpolitiken för riksdagen, med SD som vice ordförande.

Övriga kommunalråd blir gruppledarna Börje Dovstad (L) och Christopher Larsson (SD), samt Bengt Jönsson (KD), som presenteras som ny gruppledare för partiet efter Billy Åkerström (KD).

Tillsammans får de fyra partierna 41 av 75 mandat i kommunfullmäktige.

Hör mer om det nya styret i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet