• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Ovanåkers och Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Foto: Erik Alfredsson

Asylboende brann till grunden – nu ställs rättegången in

Uppdaterad
Publicerad

Ett och ett halvt år efter att asylboendet Lindemohemmet i Asarum brann skulle rättegång idag starta i Blekinge tingsrätt. Men i sista stund fick rättegången ställas in, då den misstänkte inte har gått att nå. Han tros nu ha lämnat landet.

Larmet kom in till polis och räddningstjänst under förmiddagen den 14 juni 2017. När de kom till Lindemohemmet var stora delar av byggnaden redan övertänd. De 60-talet boende hade evakuerat byggnaden, och en person greps på plats misstänkt för att ha tänt eld i sitt rum.

Trots det tidiga gripandet har det varit ett svårutrett brott.

Karlshamn

– Själva brottet har inte varit komplicerat, men det har funnits svårigheter att få tag i målsägande och vittnen som spreds ut efter branden, säger Malin Niklasson, åklagare.

Rättegången ställdes in

I dag var det utsatt tid för rättegång, men den misstänkte har lämnat landet och inte kunnat delges stämningsansökan. Därför fick den ställas in, och vad som händer nu är oklart.

– Som jag ser det har jag två val. Antingen lägger jag ner åtalet, eller så begär jag honom häktad i sin frånvaro så att han förs till Sverige. Men då tingsrätten tidigare valt att inte häkta honom med tanke på att han ansågs minderårig vet jag inte hur de möjligheterna ser ut, säger Malin Niklasson.

Inte heller mannens försvarare har kunnat nå honom den senaste tiden.

– Nej, det har jag inte sedan han lämnade Blekinge. Jag kommer att motsätta mig att rättegången äger rum utan att han medverkar eftersom det rör sig om ett så pass grovt brott och min klients inställning till det, säger Angelika Lesniewicz, advokat.

Stora delar av asylboendet fick rivas efter branden. I dag syns bara grunden. Foto: SVT/Erik Alfredsson

Olika bedömningar om åldern

Mannen hade fått avslag på sin asylansökan och led av psykiska besvär när han tände eld på sitt rum. Migrationsverket hade skrivit upp hans ålder till 19 år, men tingsrätten valde ändå att gå på hans egna uppgifter om att han var minderårig när de försatte honom på fri fot.

– Jag tycker att tingsrätten borde ha gått på Migrationsverkets bedömning, så att en ny utredning kunnat göras när han satt frihetsberövad, men så blev det inte.

Mannen har i förhör erkänt att det var han som orsakade branden, men nekar till brott då han inte trodde att elden skulle sprida sig så kraftigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlshamn

Mer i ämnet