Bert Karlsson på Jokarjo menar att flera oseriösa aktörer öppnade boenden i Sverige. Foto: SVT

Asylföretagens slutnota i Blekinge: en kvarts miljard

Publicerad

Flyktingvågen blev en lukrativ affär för åtta företag i Blekinge. Under tre år fakturerade bolagen totalt Migrationsverket över en kvarts miljard kronor.

Behoven var stora – och stora var också möjligheterna att tjäna snabba pengar. Under 2015 och fram till och med 2017 etablerade sig åtta företag i Blekinge med just flyktingboende som affärsinriktning.

I de flesta exempel som SVT Nyheter granskat blev det en explosionsartad ökning av omsättning och antalet anställda.

Affärsmannen Bert Karlsson drev via sitt företag Jokarjo boenden i både Sölvesborg och Karlshamn. Företaget drev ett 50-tal boenden över hela landet och omsatte 2016 närmare 800 miljoner kronor totalt.

”Bristfälliga kontroller”

Flera av företagarna som valde att satsa på den så kallade asylbranschen hade ingen tidigare erfarenhet av just flyktingboenden.

– Min uppskattning är att mellan 25 och 30 procent av de företagare som gav sig in i detta var oseriösa. Men samtidigt var kontrollerna bristfälliga, vilket fick till följd att flera boenden höll en direkt undermålig kvalité. Andra gjorde ett jättebra jobb, säger Bert Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tre år efter flyktingvågen

Mer i ämnet