När Moustafa Janos familj inte fick anhöriginvandra till Sverige bestämde han sig får att återvända till norra Irak. Foto: Privat

Familjen fick nej – då återvände Moustafa till Irak

Uppdaterad
Publicerad

När Moustafa Janos familj inte fick anhöriginvandra till Sverige bestämde han sig får att återvända till norra Irak – trots att han fått uppehållstillstånd. Nu drömmer han om att åka tillbaka för att bygga ett liv i Sverige tillsammans med fru och barn.

Moustafa Jano, 41, från Syrien hann vara i Sverige i två och ett halvt år innan han beslutade sig för att återvända till familjen i norra Irak. Samtidigt fick han för första gången träffa sin yngste son.

– Det var en svår känsla för någon att föreställa sig, säger Moustafa Janos.

Stoppades av försörjningskravet

När det så kallade försörjningskravet infördes 2016 blev Moustafa Jano, som är utbildad konstnär och grafisk formgivare, tvungen att skaffa både jobb och bostad – annars skulle resterande del av familjen förvägras möjligheten att ansluta till honom i Sverige.  När han misslyckades med detta nekades hans familj att anhöriginvandra.

Tvingades ge upp

Efter två och ett halvt år i Sverige valde Moustafa Jano att flytta från landet och återvända till Irak. Men drömmen att en dag kunna återvända lever.

– Jag vill försöka ta mig tillbaka och skaffa mig ett jobb. I Mellanöstern finns ingen framtid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tre år efter flyktingvågen

Mer i ämnet