Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Åtalad krögare: ”Försökte göra tvättmedel till Ullared” Foto: PolisenVisa alla (5)
Visa alla (5)

Åtalad krögare: ”Försökte göra tvättmedel till Ullared”

Publicerad

När polisen slog till mot Blekingekrögarnas restaurangkök hittades tio kilo amfetamin gömt i påsar bakom en förseglad förrådsdörr, och stora mängder amfetaminolja i ölflaskor. Då hade redan 140 kilo amfetamin sålts vidare för miljonbelopp.
– Vi skulle göra miljövänligt tvättmedel och sälja in till tv-programmet Ullared Storsäljarna, säger en av dem i förhör.

I ett år misstänks de båda krögarkumpanerna ha använt det tidigare restaurangköket som produktionslokal för framställning av stora mängder amfetamin. Vid en husrannsakan hittade polisen spår efter amfetamintillverkning i hela lokalen – däremot mycket litet spår på att någon matlagning förekommit.

Tio kilo amfetamin hittades i påsar i restaurangköket. Foto: Polisen

I de undanskymda utrymmena kunde männen arbeta ostört. När det genomfördes en brandinspektion i januari 2018 – bara månader innan affärerna avslöjades – möttes personalen som skulle kontrollera brandskyddet av en man i skyddsoverall, gummihandskar och gasmask.

– Det var inte jag i alla fall, säger en av de åtalade krögarna när han konfronteras med uppgifterna i ett senare förhör.

Samma månad, januari 2018, skulle fastighetsägaren inspektera lokalerna. När de ringde på dörren till lokalen fick de inget svar, och när de tog sig in möttes de av en av krögarna som sprang mot dem och sa att de inte fick vara där. En timme senare släpptes de in till ett nystädat kök.

Båda männens dna hittades på skyddsmasker i restaurangköket. Foto: Polisen

Nekar till brott

Blekingekrögarna har konsekvent nekat till att ha något med brottet att göra. I ett inledande förhör hävdar en av männen att de försökte framställa ett miljövänligt tvättmedel.

– Vi ville försöka sälja in det i tv-programmet ”Ullared storsäljaren”, säger krögaren i förhör.

Uppgiften håller han fast vid ända till det sista förhöret, i april 2019, då han medger att han inte har framställt något tvättmedel i lokalen, men att någon annan skulle ha gjort det. När han konfronteras med uppgifter att restaurangköket varit besudlat av amfetamin säger han sig inte förstå hur det har kommit dit.

Polisen hittade amfetaminrester på bordsbenen i restaurangköket. Foto: Polisen

Den andre Blekingekrögaren har konsekvent valt att inte svara på några frågor i polisförhören.

Sålt för stora värden

Totalt tros kumpanerna ha sålt 140 kilo amfetamin innan affärerna avslöjades – detta till ett värde av sju miljoner kronor.

Stora partier har förvarats i ett förråd i Stockholmsområdet, varifrån krögarna fångats på övervakningsfilm.

En annan åtalad menar att det bara handlat om hantering av ”badsalt” i köket.

– Det har varit flera olika versioner. Vi får se vad som gäller i tingsrätten, säger åklagare Thomas Forsberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt knarkfabrik

Mer i ämnet