Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den misstänkte krigsförbrytaren från Karlskrona åtalas för att ha poserat på bild vid en död mans kropp. Foto: Skärmdump

Åtalas för krigsbrott i Syrien – i dag inleds rättegången i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleds rättegången mot den 44-årige Karlskronabo som står åtalad för folkrättsbrott, efter att ha stridit i Syrien för tio år sedan. Mannen, som nekar till brott, riskerar nu ett flerårigt fängelsestraff.

Hösten 2012 reste 44-åringen till Syrien och anslöt sig till den al Qaida-kopplade grupperingen Mujahedeen Fi Ash-Sham, som stred mot regeringsstyrkorna under inbördeskriget.

På bilder som lades upp i propagandasyfte i sociala medier syns den åtalade posera vid tillfångatagna och dödade civila och soldater, och fira olika militära framgångar.

Syns på bilderna

Men enligt lagen anses såväl civila som soldater försatta ur stridbart skick vara skyddade personer, och att då utsätta dem för kränkande behandling räknas som ett krigsbrott. På grund av de bilder som 44-åringen publicerade står han nu alltså åtalad för folkrättsbrott.

44-åringen medger att det är han som syns på bilderna, men menar att syftet inte varit att kränka någon och att personerna på bilderna varit döda en längre tid. Han säger också i förhör att han själv inte deltagit i några strider.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer