Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här leds den 44-årige Karlskronabon in i rättssalen. Han står åtalad för folkrättsbrott. Foto: Michelle Hallberg/VT

Krigsbrottsåtalad inför rätta – åklagaren yrkar på fängelsestraff

Uppdaterad
Publicerad

Torsdag morgon inleddes rättegången mot den 44-årige Karlskronabo som misstänks för folkrättsbrott efter att ha stridit i Syrien för tio år sedan – där han också poserat på bild med döda kroppar.

Åklagaren yrkar på ett fängelsestraff på åtminstone åtta månader för mannen och menar att bilderna är uppladdade i krigspropagandasyfte.

Det var fullsatt på åhörarbänk när rättegången inleddes i Blekinge tingsrätt under torsdagen.

Åklagare inledde med sakframställan och den åtalade var på plats i rättssalen, tio år efter att brottet han misstänks för ska ha begåtts.

På frågan om varför 44-åringen poserade på bild med döda kroppar säger han:

– Striderna var över och de bara sa till mig att vakta grindarna. Sen kom någon och sa att det ligger döda där uppe på berget, och jag ville gå dit för att titta. Och där låg döda kroppar.

Varför är du med på bilden?
– Jag har sagt det hundra gånger. Alla tog bilder. Ni försöker smutskasta mig och säger att jag varit med och krigat.
I filmen som är tagen vid kroppen läser du en koranvers. Varför?
– Alla gjorde det, svarar den åtalade 44-åringen.

Åtalad för folkrättsbrott

I rättssalen visas en ”rekryteringsfilm” där svenska jihadister uppmanar andra svenskar att ansluta. Den åtalade 44-åringen tittar åt ett annat håll när filmen visas.

– De sa till alla i huset att vara med. Jag visste inte vad de skulle säga i filmen eller vad den skulle användas till, är mannens förklaring.

Anslöt till Mujahedeen Fi Ash-Sham

Det var hösten 2012 som mannen reste till Syrien och anslöt sig till den al Qaida-kopplade grupperingen Mujahedeen Fi Ash-Sham, som stred mot regeringsstyrkorna under inbördeskriget.

44-åringen står åtalad för folkrättsbrott och riskerar ett flerårigt fängelsestraff om han döms. Mannen nekar till brott.

Åklagaren yrkar på ett fängelsestraff mellan 8 till 10 månader.

– Det finns ingen legitimitet i det han gör och det är inte försvarsbart. Jag anser att det är uppenbart att de är tagna och uppladdade i syfte att nedvärdera och kränka, i krigspropagandasyfte. Det är allmänt vedertaget att man behandlar en död med respekt. Inte att man blir fotograferad eller filmad, säger åklagare Reena Devgun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlskronabo åtalad för folkrättsbrott

Mer i ämnet