Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mannen åtalades för folkrättsbrott vid Blekinge tingsrätt i slutet av förra året. Foto: SVT

Poserade på bild med döda kroppar i Syrien – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den 44-årige Karlskronabon åtalades för folkrättsbrott för att ha poserat på bild med döda kroppar i samband med strider i Syrien för tio år sedan.

Mannen döms till fyra månaders fängelse.

Åklagaren menar att bilderna där Karlskronabon poserar med döda kroppar är uppladdade i krigspropagandasyfte och yrkade på ett fängelsestraff mellan åtta och tio månader.

En enig tingsrätt valde dock att stanna på ett fängelsestraff på fyra månader – rätten har tagit hänsyn till att lång tid förflutit sedan brottet begicks.

Tingsrätten menar att mannens agerande utgör en svår överträdelse av den internationella humanitära rätten och att syftet med filmerna och bilderna där mannen förekommer har varit att sprida krigspropaganda.

Reste till Syrien 2012

Karlskronabon reste hösten 2012 till Syrien och anslöt sig till den al Qaida-kopplade grupperingen Mujahedeen Fi Ash-Sham, som stred mot regeringsstyrkorna under inbördeskriget.

Mannen som åtalades för folkrättsbrott vid Blekinge tingsrätt i slutet av förra året, ska i samband med striderna ska han ha poserat på bild med döda kroppar.

Förnekar brott

När mannen – som nekar till brott – fick frågor om bilderna under förhandlingarna i tingsrätten svarade 44-åringen:

– Striderna var över och de bara sa till mig att vakta grindarna. Sen kom någon och sa att det ligger döda där uppe på berget, och jag ville gå dit för att titta. Och där låg döda kroppar.

Varför är du med på bilden?

– Jag har sagt det hundra gånger. Alla tog bilder. Ni försöker smutskasta mig och säger att jag varit med och krigat.

Se en sammanfattning av målet som publicerades i samband med att rättegången inleddes:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den misstänkte krigsförbrytaren från Karlskrona åtalas för att ha poserat på bild vid en död mans kropp. Foto: Skärmdump

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlskronabo åtalad för folkrättsbrott

Mer i ämnet