• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Den misstänkte krigsförbrytaren från Karlskrona dömdes vid tingsrätten för att ha poserat på bild vid en död mans kropp. En dom som fastställdes av hovrätten. Foto: Skärmdump

Krigsbrottsdömd Karlskronabo överklagar till Högsta domstolen

Uppdaterad
Publicerad

Den 45-årige Karlskronabon dömdes till fyra månaders fängelse för folkrättsbrott för att ha poserat på bild med döda kroppar i samband med strider i Syrien för tio år sedan.

Nu vill han få domen prövad i Högsta domstolen.

Det var på hösten 2012 som Karlskronabon reste till Syrien och anslöt sig till en al Qaida-kopplad gruppering, som stred mot regeringsstyrkorna under inbördeskriget.

I samband med striderna poserade mannen på bild med döda kroppar.

Karlskronabo åtalad för folkrättsbrott

Dömdes till fängelse i tingsrätten

I januari i år dömdes den då 44-årige mannen vid Blekinge tingsrätt till fyra månaders fängelse för folkrättsbrott.

Tingsrätten menade bland annat att mannens agerande i Syrien utgav en svår överträdelse av den internationella humanitära rätten, och att syftet med filmerna och bilderna där mannen förekommer har varit att sprida krigspropaganda.

Domen fastställdes senare av hovrätten. Men nu har alltså en överklagan lämnats in till Högsta domstolen. 

Mannens försvarare, Thomas Olsson har begärt fram till den 17 juli på sig att få utveckla skälen för prövningstillstånd och grunderna till överklagandet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den misstänkte krigsförbrytaren från Karlskrona åtalas för att ha poserat på bild vid en död mans kropp. Foto: Skärmdump

I klippet ovan: Se en sammanfattning av målet som publicerades i samband med att rättegången inleddes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlskronabo åtalad för folkrättsbrott

Mer i ämnet