Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mitt under krigsbrottsrättegången i Blekinge somnade nämndemannen. Bilden är från en annan rättssal. Foto: Henrik Montgomery/TT

Nämndeman somnade under krigsbrottsrättegång

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsadvokatens pläderingar blev för mycket för en av nämndemännen i Blekinge tingsrätt, som somnade till och fick väckas av rådmannen.

– Det låter inte så bra. Den yttersta konsekvensen kan bli att man måste ta om rättegången, säger Thomas Olsson, försvarsadvokat.

Försvarsadvokaten höll sin plädering i det uppmärksammade krigsbrottsmålet i Blekinge tingsrätt, när en av nämndemännen till synes somnade. Flera åhörare, liksom SVT:s reporter, bevittnade hur lagmannen Dan Sjåstad böjde sig fram och väckte honom.

– Han slöt ögonen och var väl på väg bort så att säga. Som jag uppfattar det såg jag det ganska omgående och knuffade till honom. Sen om han sov, det vet inte jag, men vi är angelägna naturligtvis om att de som sitter och dömer ska vara vakna, säger Dan Sjåstad.

Karlskronabo åtalad för folkrättsbrott

”Svårt att döma om man missat”

Försvarsadvokaten Thomas Olsson säger att han själv inte såg det, men att han blivit uppmärksammad på det i efterhand från flera håll.

– Det var inget jag själv iakttog, eftersom jag var så fokuserad på pläderingarna. Men är det så att en nämndeman somnade är det så klart allvarligt. Det blir svårt att döma ett fall om man har missat en del av förhandlingen, säger Thomas Olsson, försvarsadvokat.

Åklagaren Reena Devgun märkte inte heller att nämndemannen somnade.

– Jag såg inte om någon sov, jag märkte bara att domaren gjorde något, säger hon.

Är det här något du upplever är vanligt förekommande?

– Det har väl hänt, men jag skulle inte säga att det är vanligt. Rätten ska ju vara vaken.

Inga åtgärder vidtas

Enligt lagmannen Dan Sjåstad kommer det som hänt inte få några konsekvenser.

– Det hände under slutanförandet, och de är naturligtvis viktiga, men bevisupptagningen är det absolut viktigaste. Och efter att jag tryckt till honom var han med igen, så jag såg inget skäl att han skulle avträda från målet, säger han.

Efter förhandlingen säger Dan Sjåstad att han pratat med nämndemannen, som då uppgav att han inte missat något som sagts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlskronabo åtalad för folkrättsbrott

Mer i ämnet