Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rasismbråk inför krigsbrottsrättegång – advokaten vill avvisa Per Gudmundsons vittnesmål Foto: SVT/Kristdemokraterna

Rasismbråk inför krigsbrottsrättegång – vill avvisa Per Gudmundsons vittnesmål

Uppdaterad
Publicerad

I december hålls en historisk krigsbrottsrättegång i Blekinge, och ett av åklagarsidans två vittnen är ledarskribenten Per Gudmundson. Men nu vill den misstänktes försvarsadvokat, Thomas Olsson, att vittnesmålet avvisas då Gudmundson anklagats för att ha rasistiska åsikter.

Den i dag 44-årige Karlskrona-bon reste till Syrien under 2012 och anslöt sig till den terrorstämplade gruppen Mujahedeen Fi Ash-Sham. På bilder som lades upp i sociala medier kunde han bland annat ses posera vid döda, civilklädda, personer och rikta vapen mot tillfångatagna.

Nu står han åtalad misstänkt för folkrättsbrott.

Journalisten och opinionsbildaren Per Gudmundson har under fler år följt svenska jihadister och terrorresenärer, och är välbekant med den nu åtalade 44-åringen. Gudmundson är också kallad som vittne för åklagarsidan, för att berätta om sin kännedom om personen och publiceringarna.

Anklagats för rasism

Men 44-åringens försvarsadvokat ,Thomas Olsson, anser att vittnesmålet ska avvisas, eftersom Per Gudmundson kritiserats för att ha ”rasbiologiska åsikter”.

– Han är en opinionsbildare som inte kan uttala sig någonting om vad som hänt vid det aktuella tillfället. Han har också gjort uttalanden i offentliga sammanhang där han kritiserats för att ha angripit en kvinnlig journalist med argument som ansetts vara rasistiska. Vi menar att en åklagare, i egenskap av representant för staten, inte ska ge den typen av åsikter en plattform, säger Thomas Olsson, 44-åringens försvarsadvokat.

Vad har Per Gudmundsons privata åsikter med det aktuella fallet att göra, menar du?

Han är olämplig att höras som opinionsbildare när han inte kan tillföra målet fakta, och han är särskilt olämplig om han är en opinionsbildare som ger uttryck för åsikter som återspeglar väldigt allvarliga samhällsproblem. De speglar hans syn på personen som är åtalad, det är en person med utländsk bakgrund.

”Smutskastning”

Per Gudmundson själv vill inte ställa upp på en intervju, men säger i en skriftlig kommentar att ”Thomas Olsson är en mycket skicklig advokat, som använder alla till buds stående medel för att vinna. Smutskastning tillhör hans standardrepertoar. Jag ger inte mycket för Olssons rasismanklagelser”.

Även åklagaren Reena Devgun avvisar advokatens påstående. Frågan om vittnesmålet ska godkännas kommer nu att avgöras av Blekinge tingsrätt.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlskronabo åtalad för folkrättsbrott

Mer i ämnet