Foto: TT

Tidigare terrorkrigare finns i Karlskrona: ”Vi har koll på honom”

Publicerad

Debatten kring återvändande IS-terrorister har gått varm under veckan. I Karlskrona bor sedan några år tillbaka en man som återvänt från en terrorgrupp.

– Vi har haft koll på honom ett tag, och det har genomförts vissa åtgärder, säger Magnus Bergman, polischef i Karlskrona.

Tidigare i veckan avslöjades att Karlskrona kommun står på en Säpo-lista över 41 tänkbara kommuner som kan få ta emot återvändande IS-medlemmar. Men i kommunen bor redan en man som återvänt från en terrorstämplad grupp, något P4 Blekinge var först med att berätta.

– Det jag kan säga är att han kom någon gång mellan 2015-2018. Jag tänker inte kommentera vilken terrorgrupp han tillhört, men myndigheterna och Säpo har haft koll på honom och vidtagit vissa åtgärder, säger Magnus Bergman, polischef i Karlskrona, till SVT Nyheter Blekinge.

Bedöms inte som farlig

Vilka åtgärder som har genomförts i detalj vill han inte gå in närmre på.

– Polisen och Säpo har ju en del av det brottsförebyggande och underrättelseverksamheten, medan kommunerna har mer de bitarna med att komma tillbaks i samhället igen. Så det är många delar.

Bedömer ni mannen som farlig?

– Nej. Sist vi hade ärendet uppe gjorde vi inte det i alla fall. Men vi följer de här personerna.

IS-medlemmar kan återvända

Det finns uppgifter om att IS-medlemmar kan komma att flytta tillbaka till Karlskrona. Detaljer är oklara, men enligt säkerhetschefen Anders Wiklander kan det röra sig om två-tre stycken.

– Det har varit väldigt mycket kring det här. Det folk måste veta är att det finns ett koncept och en arbetsmetod kring våldsbejakande extremism som vi använder oss av, och vi har väldigt bra samarbete med kommunerna, säger Magnus Bergman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.