Babylycka för mobbade Lillen

Uppdaterad
Publicerad

Lillen var en mobbad surikat från Skåne som fick ett nytt liv på ett tropikarie i Karlshamn.

Numera är han alfahanne i flocken och har precis blivit pappa.

Det råder babylycka på Blekinge exotiska värld sen den lilla surikatflocken utökats. En månad innan julafton föddes en liten valp som varken har fått namn eller kön fastställt ännu. Den utfrysta surikaten Lillen har blivit förälder och han beskrivs som en riktig mjukispappa.

– Han är väldigt omtänksam och ser till att skydda den så fort han märker det är fara på gång. Då springer han fram och lägger sig över den, säger Manfred Dornhäuser, djurskötare i Karlshamn.

”Lite turbulent”

Den skånske surikaten blev mobbad på Tropikariet i Helsingborg just för sin litenhet och mjuka sätt. Och det tog tid innan Lillens mjuka stil gick hem hos de starka damerna i surikatflockan i Karlshamn.

– Han har inte alltid kunnat säga ifrån vad han vill och hur han vill ha flocken. Så det har varit lite turbulent mellan damerna för de slåss ju om hans gunst också. Och då måste han ju vara värdig att slåss för. Det har gått lite upp och ned det där, säger Manfred Dornhäuser.

Turbulensen över

Egentligen blev lillen pappa redan strax efter sommaren. Men då uteblev familjelyckan. Svartsjukan mellan honorna gjorde att de bet ihjäl de nyfödda ungarna.

– Honorna bytte rangordning under tiden som alfahonan var dräktig och då förmodligen när hon födde sina ungar var det en annan som var alfahona. Då händer det att flockledaren biter ihjäl de ungarna, säger Manfred Dornhäuser.

Men nu är turbulensen i flocken över och det ser ut som att det snart kan bli fler i barnkammaren. Alla tecken pekar på att Lillens alfahona är dräktig igen.

– Tittar man noga nu ser det ut som att hon skulle kunna vara dräktig igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.