Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Statsvetaren Erik Wångmar blev överraskad av Roger Fredrikssons (M) drag att samarbeta med Socialdemokraterna. ”Det är en ovanlig händelse”, säger han. Hör mer i klippet. Foto: SVT

Statsvetaren överraskad: ”Tydligen viktigare att behålla Fredriksson än styret”

Publicerad

Att bryta styret, alliera sig med ärkerivalen Socialdemokraterna och lämna över ordförandeklubban – för att rädda sin egen politiska karriär.

Roger Fredrikssons (M) senaste drag i Ronnebypolitiken överraskar statsvetaren Erik Wångmar.

Men S+M-alliansen är inte unik – inte ens i Blekinge.

Trots avgångskrav från egna partikamrater i Ronneby, Moderaternas riksorganisation och övriga styret i Samling för Ronneby, slog nyheten ned som en bomb i förra veckan när Roger Fredriksson (M) plötsligt presenterade ett nytt styre – tillsammans med Socialdemokraterna.

Snarare än att kliva åt sidan till förmån för en partikamrat, förhandlade Fredriksson bort ordförandeskapet i kommunstyrelsen till Ola Robertsson (S).

SVT granskar Roger Fredriksson (M)

Ovanligt att lämna ordförandeklubben

Draget överraskar Erik Wångmar, statsvetare vid Linnéuniversitetet.

– Det är en ovanlig händelse, absolut.

Med något enstaka undantag från regionstyrelser i landet, kan han inte erinra sig att ett parti självmant överlämnar ordförandeklubban till ett annat parti under pågående mandatperiod.

– Uppenbarligen var det viktigare att behålla Roger Fredriksson än att behålla ordförandeposten, vilket är ett lite ovanligt ställningstagande, säger Erik Wångmar.

Hör mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Roger Fredriksson (M)

Mer i ämnet