Nu lämnar även toppmoderaten Therése Åberg tunga uppdrag i Ronneby. Foto: Wivan-Kristina Sandberg/SVT

Nytt M-avhopp efter avgångskravet – bara Fredriksson kvar

Uppdaterad
Publicerad

Sara Blixt gick först.

Nu står det klart att även Therése Åberg (M) lämnar efter uppmaning från riksorganisationen.

Ensam kvar på den moderata avgångslistan är nu kommunalrådet Roger Fredriksson.

SVT Nyheter Blekinge kunde under torsdagen avslöja att toppmoderaten Sara Blixt – efter ett par veckors betänketid – accepterar partiets uppmaning och avsäger sig flera tunga poster i Ronneby.

Nu följer partivännen Therése Åberg efter.

SVT granskar Roger Fredriksson (M)

– Ett svårt och tungt beslut. Men för mig är verkligheten viktigare än fasaden och jag kan inte stå bakom det ledarskap som finns i Moderaterna i Ronneby i dag, säger Therése Åberg till SVT.

Hon menar att det som avgjorde var att det under torsdagen togs en direkt kontakt från länsförbundets ordförande Magnus Sandgren.

– Jag har kombinerat politiken med mitt heltidsjobb som avdelningschef, så för mig är inte politiken ett levebröd utan ett uppdrag för att värna demokratin och förvalta väljarnas förtroende, säger Therése Åberg.

Fredriksson kvar – vill regera med S

Enligt Moderaternas riksorganisation har Åberg – i likhet med Sara Blixt –agerat partiskadligt när de i media öppet kritiserat kommunalrådet Roger Fredrikssons ledarstil.

Therése Åberg avsäger sig det tunga uppdraget som ordförande i nämnden för arbete och välfärd, men stannar kvar i fullmäktige.

– Det är stort av henne att hålla den linje som partiet rekommenderat, säger Magnus Sandgren.

Av de tre Ronnebypolitiker partiets riksorganisation den 20 april uppmanade att avgå är det nu endast Fredriksson som inte följt den uppmaningen.

Han har, tvärtom, tydligt uttryckt att han inte tänker avgå utan i stället behålla makten i ett nyformerat styre med Socialdemokraterna.

– Det är klart att vi nu måste sätta tryck i den här frågan när två av tre valt att avgå. Men hittills har jag inte varit i kontakt med Roger Fredriksson, säger Magnus Sandgren.

SVT Nyheter Blekinge söker Roger Fredriksson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av stormen kring Roger Fredriksson – på 60 sekunder. Foto: Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Roger Fredriksson (M)

Mer i ämnet