Karlskronapolitikerna Sandra Bizzozero (S) och Camilla Brunsberg (M). Foto: SVT/Pressbild

Bakslag för koalitionen under första fullmäktige

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna och Kristdemokraterna i Karlskrona lyckades få med sig alla oppositionspartier för att ge mer pengar till kunskapsnämnden och socialnämnden. Men att skjuta till mer pengar är inte en hållbar lösning, säger socialdemokraten Sandra Bizzozero.

Det var under det första kommunfullmäktige efter valet som Moderaterna och Kristdemokraterna ville utöka budgeten för två nämnder. De föreslog 10 miljoner mer till kunskapsnämnden och 14,5 miljoner mer till socialnämnden. Pengarna ska tas från kommunens förväntade överskott på 66 miljoner kronor.

Stöd av hela oppositionen

Koalitionen, bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna var emot det. Men M och KD fick stöd av Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Efter votering slutade det 40-35 till oppositionens fördel. Kommunstyrelsens ordförande Sandra Bizzozero (S) är kritisk.

Karlskrona

– Kommunens ekonomi går på totalen plus, men det finns utmaningar och några nämnder prognostiserar underskott. Att hela tiden skjuta till pengar utan ordentlig analys eller tillräckligt beslutsunderlag är inte det sätt jag förespråkar.

”Besparingar är ingen lösning”

Moderaten Camilla Brunsberg säger att att det inte är rimligt att skolbarnen ska behöva betala för socialdemokratisk politik.

– Det S-ledda styrets svar är ännu större besparingar. Det kommer oppositionen aldrig acceptera. Vi har gått till val på att satsa på skolan och vi håller vad vi lovat, säger Camilla Brunsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlskrona

Mer i ämnet