Kommunstyrelsen sa nej till planerna att både Ola Robertsson (S) och Roger Fredriksson (M) ska bli heltidsarvoderade kommunalråd. Foto: Henrik Friberg/SVT

Bakslag för nya Ronnebystyret – nej till två kommunalråd

Uppdaterad
Publicerad

Ronnebys tilltänkta toppolitiska organisation med två heltidsarvoderade kommunalråd har redan mött hård kritik.

Och i dag sa kommunstyrelsen nej till planerna.

Centerpartiets Kenneth Michaelsson valde att ansluta sig till Sverigedemokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna som i kommunstyrelsen röstade nej till en förslaget att möjliggöra för två heltidsarvoderade kommunalråd.

Även Fredrikssons partikollega Sara Blixt – som öppet kritiserat det politiska ledarskapet i kommunen – röstade nej.

SVT granskar Roger Fredriksson (M)

Förslaget föll därmed med röstsiffrorna 8 mot 7.

– Vi har hela tiden sagt nej till tanken på två kommunalråd och det fullföljer vi nu. Centerpartiet tänker inte bidra till att ge Roger Fredriksson fortsatt stöd. På den punkten är vi tydliga, säger Kenneth Michaelsson.

SD: Positivt för Ronnebyborna

Det var SD-ledaren Nicolas Westrup som yrkade avslag på den nya toppolitiska modellen.

– Ett mycket positivt beslut för Ronnebyborna. Att samtidigt som vi ska spara i kommunen inrätta två kommunalrådstjänster är inte rimligt, säger han.

Frågan om Fredrikssons framtida ersättning och funktion i det nya styre som delar av moderaterna i Ronneby förhandlat fram tillsammans med Socialdemokraterna avgörs i kommunfullmäktige i nästa vecka.

Roger Fredriksson oroar sig inte över dagens beslut:

– Jag tar det som det kommer när frågan avgörs i fullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Roger Fredriksson (M)

Mer i ämnet