Den misstänkte storbedragaren fick ett rekommendationsbrev från banken. Foto: Polisens förundersökning/SVT

Bankanställda åtalas för falska intyg

Uppdaterad
Publicerad

Tre anställda vid en bank i Blekinge åtalas i samma mål som den 31-årige misstänkte storbedragaren. De misstänks för grovt osant intygande, då de skrivit under ett dokument med uppgifter som 31-åringen senare använt till sina misstänkta bedrägerier.

SVT har redan tidigare publicerat det misstänkta rekommendationsbrev som nu tre bankanställda åtalas för.

I dokumentet som de bankanställda skrivit under framgår bland annat att 31-åringen är en ”företagsam entreprenör” som ägde flera företag och att han var en ”kapitalstark placeringskund”. Dokumentet har sedan använts av 31-åringen för att skapa förtroende hos de totalt 96 personer som han misstänks ha lurat på runt 100 miljoner kronor.

De åtalas nu för grovt osant intygande, då brottet enligt åklagaren har varit medvetet och uppsåtligt.

– De har varit bankanställda med särskilt ansvar, och då har man intygat i två olika intyg att huvudmisstänkte har varit en framgångsrik entreprenör och haft flera företag. Och det är oansvarigt, för han hade inga företag vid tillfället. Intyget har sedan använts för att visa för målsägande som då blivit bedragna på grund av det, säger Kjell Jannesson, åklagare i ärendet.

De tre bankanställda nekar till brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bedrägerimisstänkt affärsman

Mer i ämnet