Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagaren Stina Brindmark beskriver hur utredningen mot pedofilen gick till, och hur den påverkade henne. Foto: Erik Lundmark/SVT

Bara 13 offer identifierades: ”Hade tagit flera år annars”

Uppdaterad
Publicerad

Brottsutredningen mot pedofilen bestod av över 300 000 bilder och timtals med övergreppsfilmer. Antalet offer var närmare 800, något som även bekräftas av åklagaren – men bara 13 kunde identifieras.

Kammaråklagare Stina Brindmark är och var förundersökningsledare i fallet mot pedofilen, som greps sommaren 2021. Och hon möttes av ett omfattande ärende, med enorma mängder barnpornografi och hundratals offer.

– Den stora svårigheten var att koppla rätt bild till rätt offer. De allra flesta bilderna kom från Snapchat och där fanns i många fall inga sparade chattar, säger Stina Brindmark.

Ur en pedofils perspektiv

Sommaren 2022 åtalas och dömdes pedofilen för olika typer av sexualbrott mot tio pojkar. Och tidigare i vår åtalades han för ytterligare tre fall.

En stor anledning att de 13 pojkarna kunde identifieras är pedofilen själv.

– Han berättade gärna om vilka personerna var bakom kontona vi hade fått fram, så han har hjälpt till så att vi kunnat komma vidare i identifieringen. Det är också anledningen att domstolen gav straffrabatt.

Se inslaget ovan för att höra förundersökningsledarens syn på ärendet.

Hit kan du vända dig:

Om du mår akut dåligt eller är utsatt för våld och hot ring direkt 112.

Självmordslinjen, Mind – Här kan du få hjälp om du eller någon du känner tänker på självmord. Du kan ringa 90 101, chatta eller mejla.

Om du är utsatt:

Bris – Du kan ringa, maila eller chatta med vuxna på Bris – Barnens rätt i samhället – dygnet runt. Telefon: 116 111.

Ecpat – Ger hjälp och råd om sexuella kränkningar, hot och övergrepp på nätet eller IRL för dig under 18 år. Telefon: 020-112 100

Polisen – Anmäl övergreppen till polisen på telefonnummer 114 14. Är övergreppen akuta eller pågående, ring direkt 112.

Om du har sexuella fantasier om barn:

PrevenTell – Nationell hjälplinje för dig som upplever att du tappat kontrollen över din sexualitet, som kanske känner oro för tankar och handlingar, eller är rädd att göra dig själv eller andra illa. Preventells telefontider är vardagar mellan kl. 12-15. Telefon: 020 – 66 77 88

1177.se – kontakta vården för att komma i kontakt med läkare eller psykiatrisk expertis. Telefon: 1177.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ur en pedofils perspektiv

Mer i ämnet