Förskollärare Monica Larsson möttes av polis och brandmän på måndagsmorgonen. Foto: SVT

Barnen tvingas flytta till annan avdelning

Uppdaterad
Publicerad

Förskolebarnen på avdelningen Igelkotten kan inte vara kvar på sin avdelning efter morgonens brand i en intilliggande byggnad. De flyttas nu till en annan avdelning under hela sommaren.

Tidigt under måndagsmorgonen började det brinna i lekstugan och förrådet utanför Ekorrens förskola i Ronneby.

Förrådet låg knappt två meter från förskoleavdelningen Igelkotten.

– Jag blev uppringd i dag på morgonen och man blir helt bestört över vad som hänt. Samtidigt blir man tacksam över att förskolan står kvar och att det inte hände under en dag när barnen var här, säger Kerstin Bergskans-Mattsson, förskolechef på Ekorrens förskola.

Vad känner du när du tänker på att spridningsrisken var så stor och att det handlade om minuter för att inte förskolan skulle ta eld?

– Det är väldigt oroväckande.

Flyttas hela sommaren

Polisen genomför under dagen en teknisk undersökning vid platsen och förskolan har fått information om att verksamheten på avdelningen precis intill de brandförstörda byggnaderna nu inte kommer att kunna användas som vanligt.

– Det man sagt är att vi inte har tillgång till byggnaden på två-tre dagar. Men jag har sagt att vi inte kommer att använda den förrän i höst. Det känns tryggast, säger Kerstin Bergskans-Mattsson.

Under sommaren kommer man istället dela upp barnen och verksamheten från Igelkottens förskola på de två övriga avdelningarna på förskolan.

– Just nu har vi färre barn, så det fungerar bra att flytta över dem till andra avdelningar.

Kommer att prata med barnen

Branden startade troligtvis i lekstugan som låg precis bredvid förskolans förråd. Lekstugan var i princip tom, men i förrådet fanns barnens cyklar och uteleksaker.

– Jag vågar inte svara på nu hur det påverkar oss, säger förskolechefen Kerstin Bergskans-Mattsson.

Barnen som kom till förskolan under måndagsmorgonen möttes av brandbilar. Under dagen kommer personalen prata med barnen om vad som hänt.

– Just nu tycker de nog mest att det är spännande. Men naturligtvis kommer vi finnas där och svara på frågor från barnen, på den nivån som barnen kan ta till sig.

Möttes av poliser och brandmän

Förskolläraren Monica Larsson möttes vid halv sju-tiden på morgonen av brandmän och poliser när hon kom till jobbet.

– Det var lite chockartat att se detta. Vi har flyttat de fem barn som skulle gå på Igelkotten till Ekorren, säger hon.

Bortsett från att elektriciteten för tillfället är utslagen flyter arbetet bra, enligt Monica Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.