Carina Andersson är folkhälsostrateg med fokus på barnets rättigheter och hälsa vid Region Blekinge. Foto: SVT/Jennifer Alm

Barnkonventionen är lag: ”Barn får en starkare ställning”

Publicerad

Sedan den 1 januari 2020 är FN:s barnkonvention svensk lag. Sverige antog konventionen redan 1990, men den nya lagen stärker barns rättigheter ytterligare.

– Det blir tydligare att barn är rättighetsbärare, säger folkhälsostrateg Carina Andersson.

FN:s generalförsamling antog barnkonventionen 1989 och Sverige anslöt sig 1990.

– Så detta är inget nytt, men barnens rättigheter stärks. Det blir tydligare att barn är rättighetsbärare, säger Carina Andersson, folkhälsostrateg på Region Blekinge.

Kritik mot Sverige

FN:s barnrättskommitté granskar hur olika länder jobbar med barns rättigheter. I den rapport som kommittén tar fram vart femte år har Sverige bland annat fått kommentarer om att barnets ställning behöver stärkas när beslut tas, berättar Carina Andersson.

– I alla beslut som rör barn ska barnets bästa bedömas och beaktas, säger hon.

Statligt ansvar

Att barnkonventionen är lag innebär att den är direkt tillämpbar i domstol och att barns juridiska rättigheter enligt konventionen väger lika tungt som andra lagar.

– Det är statliga myndigheter, regioner och kommuner som har skyldighet att följa lagen, säger Carina Andersson.

Även privata aktörer som utför tjänster åt staten som berör barn är skyldiga att följa barnkonventionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.