Karin Fagerholm är jurist på Barnombudsmannen. Foto: Barnombudsmannen

Jurist: ”Ännu oklart vad som händer om lagen inte följs”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan årsskiftet är barnkonventionen svensk lag. Men det är fortfarande oklart vilka konsekvenserna blir om lagen inte följs.

Att barnkonventionen blivit lag stärker alla barns rättigheter, men den nya lagen kommer framför allt att hjälpa barn i utsatta situationer.

– Vi tror att barn som exempelvis behöver hjälp från socialtjänsten, söker asyl eller har det svårt i skolan kommer att märka skillnad i kontakten med myndigheter, säger Karin Fagerholm, jurist på Barnombudsmannen.

Oklara påföljder

Ansvaret för att lagen följs ligger i slutändan på domstolarna och olika tillsynsmyndigheter, förklarar Karin Fagerholm. Vad som händer om lagen inte följs är fortfarande oklart.

– Barnkonventionen i sig har inga sanktioner bundna till den. Det är möjligt att våra vanliga skadeståndsrättsliga regler kan tillämpas och man skulle kunna få kritik från justitieombudsmannen. Det återstår att se, säger Karin Fagerholm.

I klippet ovan svarar Karin Fagerholm på frågor om den nya lagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.