Nu slår även personalen från förlossningsavdelningen på Blekingesjukhuset larm om arbetsmiljön Foto: SVT

Läs barnmorskornas vittnesmål: ”Totalt kaos – inte patientsäkert”

Publicerad

Flera i personalen på Förlossningsavdelningen och BB i Karlskrona slår nu larm om en ohållbar arbetsmiljö även på Blekingesjukhuset. SVT Nyheter Blekinge har tagit del av vittnesmål från ett stort antal barnmorskor. Här är några av dem.

”Vad verksamhetschefen och övriga makthavare ser på pappret eller i statistiska beräkningar är att förlossningsvården fungerar som den ska, när det egentligen är samma grundbemanning som jobbat dubbelt så snabbt. Där ligger ingen eftertanke på vad som verkligen ligger bakom alla sjukskrivningar eller uppsägningar.”

”Jag har jobbat på BB i sommar och det har varit totalt kaos. Vi har inte haft tillräckligt med personal för att bemanna upp de olika passen, man kan som barnmorska få springa mellan en sen abort, en full BB-mottagning och en överbelagd avdelning. De dagarna har man inte kunnat få varken sin rast eller lunch och det har definitivt inte varit patientsäkert. Vi har fått ta emot fler patienter än vad vi egentligen har plats för.”

”Erfarna barnmorskor önskar inte längre vara kvar på grund av att mycket ansvar vilar på dem och det blir övermäktigt när vi är mitt i ett generationsskifte. Det tycker jag är viktigt att fundera på.”

”Tänker att det även är för kvinnornas och familjernas skull som detta kommer upp till ytan. Det ska vara hållbart i längden. Vår hälsa och vår arbetsmiljö ska inte behöva bli sämre för att ge god och säker vård!”

”Jag ser med viss oro på framtiden. Kollegor försvinner snart på grund av sin ålder och vi får ingen som söker tjänsten. Vi måste i första hand få till rotationen igen så att nya bm lärs upp och kan ta vid.”

”Vi använder vår egen kropp som arbetsinstrument, våra händer, vår hjärna och vårt hjärta. Målet är ett friskt och välmående barn. Det är vi som är professionen som vet vilka behov som finns. Så konstigt att man inte lyssnat på oss för längesedan.”

”Ofta agerar vi handledare även åt läkare/hyrläkare. Vi lägger ner vår själ i det vi gör och får även stötta den som tjänar dubbelt så mycket som en själv. Då känner man sig duktig OCH utnyttjad! Lön måste spegla ansvar och kunskap!”

”Kärlek och all respekt till alla mina kollegor och kompisar som inte orkar med det sociala eller familjen, mannen, kvinnan eller kärleken efter jobbet, de som lägger sig på soffan och somnar efter varje arbetspass, går på massage för att behandla sina värkande kroppar, som är oroliga, ledsna, tysta och de juniora barnmorskorna som med uppgivenhet suckar tungt i omklädningsrummet.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.