Därför väljer vi att rapportera om självmord

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Det är bättre att rapportera om självmord än att inte rapportera om självmord, så länge det görs på rätt sätt. Så sa en av alla de personer som vi på SVT Nyheter Blekinge varit i kontakt med inför rapporteringen om WHO:s internationella suicidpreventiva dag.

Mattias Christiansson

Redaktionschef för SVT Nyheter Blekinge

Samtidigt är ämnet i sig komplicerat, hemskt, privat och kan fel hanterat få negativa konsekvenser. Media har en lång historia av respekt och försiktighet i relation till självmord.

Våra publiceringar idag öppnar inte för en löpande nyhetsrapportering i ämnet, men gemensamt för alla våra samtal med personer som jobbar preventivt mot självmord är önskan om mer genomarbetad journalistik i ämnet. 

Suicidpreventiva dagen 2020

”En tyst pandemi”

En tyst pandemi, beskrev någon det som med ett dagsaktuellt uttryck. Antalet unga, under 24 år, som tar sitt liv har ökat under hela 2000-talet, enligt siffror från Nationellt Centrum för Suicidforskning och Prevention NASP. Bara under förra året tog 1588 personer sitt liv i Sverige.

En del av dem rapporterar vi om idag, när anhöriga får lyfta fram sina saknade familjemedlemmar i en av våra artiklar. 

Sensationsjournalistik, detaljer eller upprepad och onyanserad rapportering kan skada mer än det hjälper. Min förhoppning är att seriös nyhetsrapportering om självmord gör det motsatta. 

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-18 18 00. Alla kvällar 19-22.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Suicidpreventiva dagen 2020

Mer i ämnet