Foto: Arkiv/TT

Bättre badvatten i Hällevik i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Nästan alla EU-bad i Blekinge får utmärkta eller mycket bra betyg när Havs- och vattenmyndigheten klassificerar badplatserna i Blekinge inför sommaren 2017. Bara Hälleviks strand och Hörviks badplats får bottenbetyget ”tillfredställande”, men det är ändå bättre än tidigare år.

Havs- och vattenmyndigheten baserar sin klassificering på kommunernas egna kontroller och provtagningar av vattenkvalitén, och sammanställer uppgifterna på sin hemsida.

444 av de 2700 badplatserna i Sverige är så kallade EU-bad med mer än 200 badande per dag under sommaren, och de är dem som betygsätts av myndigheten.

I vattenproverna bedöms halterna av E.coli-bakterier och Intestinala enterokocker, som finns i människors och djurs tarmar. Förhöjda halter kan tyda på en förorening från avföring i till exempel avlopp.

Utmärkta bad i Blekinge

I Blekinge får nästan alla badplatser betyget ”utmärkt” eller ”bra” vattenkvalitet. Bara Hälleviks strand och badplatsen i Hörvik öster om Sölvesborg får betyget ”tillfredsställande”. Både badplatserna hade problem med höga bakteriehalter badsäsongen 2013.

– Vi har gjort utredningar och hittat två källor i Hällevik som kan ha orsakat de höjda bakteriehalterna då. Men nu är vattnet godkänt för bad, säger Helen Gårner, miljösamordnare i Sölvesborgs kommun.

Felkopplad ledning orsaken

Den första källan handlade om en privat fastighetsägare som kopplat en ledning fel, där bakterierna kom ut i havet via dagvattnet. Den andra var en ledning som gått sönder.

I Hörvik har Miljöförbundet i Blekinge Väst sedan bakterieutsläppet beslutat om ett föreläggande för gödselhanteringen i området.

– Det kan vara det som har påverkat resultatet, men det är inte säkert.

Tre underkända år

Kravet från Hav- och vattenmyndigheten är att det måste gå fyra år utan problem med förhöjda bakteriehalter innan en badplats kan uppgraderas. Därför har både EU-badet i Hällevik och Hörviks badplats fått det underkända betyget ”dålig vattenkvalitet” tre år i rad, oavsett vad vattenproverna visat för bakteriehalter.

Först till årets badsäsong har badplatsernas betyg kunnat höjas till ”tillfredsställande” vattenkvalitet.

– Det är utmärkt vattenkvalitet och det har det varit i flera år. Men uppgraderingen sker steg för steg. Vi är nöjda med att vi hittade bakteriekällorna och åtgärdade dem, säger Helen Gårner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.