Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är några av de eldsjälar som sliter med att sortera de skänkta gåvorna som kommer in till den stora insamlingen. Se mer av klädinsamlingen i videon. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Här samlas gåvor till ukrainska flyktingar – stort behov av vinterkläder

Publicerad

I Missionskyrkan i Vallby finns skänkta matvaror, hygienartiklar och kläder för ukrainska flyktingar att hämta. Nu blir det kallare och då ökar behovet av varma jackor och skor.

– Hjälpen behövs mer nu, när de inte får resa gratis längre, säger Göran Nordenberg, ordförande i församlingen.

Från en plats för gudstjänster till ett förråd för allt som kan behövas för de ukrainare som kommit till Blekinge.

Församlingen i Equmeniakyrkan har nämligen överlåtit sin lokal för insamlingen, som bland annat medlemmar i Facebookgruppen ”Open your heart and home for Ukraine” har varit med och bidragit till.

– Det är många som har upptäckt att det är mycket roligare och känns bättre att ge än att slänga, säger Göran Nordenberg.

Ska fraktas ner

När kylan närmar sig är det allt fler, både barn och vuxna, som är i behov av en varmare jacka och ett par rejäla skor.

– Det som inte går åt här skickas ju ner. Hittills har det gått fem långtradare och nu i december går det en bil till. Det blir mycket fokus på vinterkläder, för det behöver de ju, säger Göran Nordenberg.

Se mer av klädinsamlingen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.