Ålen är på väg att försvinna, det vill Malena Olsson uppmärksamma genom sin utställning Ålamörker. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Hotade ålen blir konsttema i Karlshamn

Uppdaterad
Publicerad

Väggakonstnären Malena Olsson vill för femte året i rad belysa vad Östersjön har drabbats av. I år presenterar hon sin utställning Ålamörker på Väggavarvet i Karlshamn, i hopp om att uppmärksamma folk på att ålen försvinner.

Konstnären Malena Olsson är uppvuxen i Vägga. Nu firar hon femårsjubileum med sin Östersjökonst på Väggavarvet utanför Karlshamn. Det är de olika problemen i Östersjön som är den röda tråden genom hennes utställningar.

I år har hon valt att belysa ålen som är på väg att bli utfiskad. Hon menar att EU-länder borde agera tillsammans för ett gemensamt förbud mot att fiska ål, men så länge vår ålkultur lever kvar är det svårt.

– Jag vill visa ålen ur ett estetiskt perspektiv, säger Malena Olsson.

Malena Olsson, konstnären från Vägga, ställer ut sin konst på Väggavarvet för femte året i rad. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

”Inte bara en utställning”

Malenas utställningar om Östersjön har sedan starten för fem år sedan, alltid börjat i Karlshamn. Det har blivit en tradition att klä Väggavarvet med sin konst. Men Malena vill inte bara visa upp sina verk utan utställningarna har också ett annat syfte.

– Det är inte bara en uställning. Jag vill att folk ska bli informerade om vad som händer. Jag vill uppmärksamma de olika problem som Östersjön drabbas av, säger Malena Olsson.

Väggavarvet i Karlshamn fylls av ålkonstverk under helgen. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Årets vernissage Ålamörker inleds under fredagen kl 17:30.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.