Benny Grünfeld som bor i Ronneby är en av förintelsens sista överlevare. Foto: SVT

Benny Grünfeld överlevde Förintelsen – ”Min lillebror fördes till gaskammaren”

Uppdaterad
Publicerad

Idag är det Förintelsens minnesdag, på årsdagen av Auschwitz befrielse den 27 januari 1945. En av överlevarna från koncentrationslägren är Benny Grünfeld som bor i Ronneby.

Benny Grünfeld växte upp i Ungern. Under kriget fördes han tillsammans med sin släkt till koncentrationslägret Auschwitz i Polen.

– Vi fick frågan hur gammal jag och min lillebror var. Jag var 16 år och skonades. Min lillebror var 14 år och fördes till gaskammaren. Det var fruktansvärt. Vi var ingenting värda, säger Benny Grünfeld.

Ronneby

Lyckades överleva

Han lyckades överleva, efter befrielsen kom han till Sverige och har under sitt yrkesliv arbetat som flygtekniker i Kallinge. I boken ”Tonåring i Hitlers dödsläger” har han berättat om sina umbäranden i koncentrationslägren.

Vittnat för elever

Han har också föreläst för elever på skolor runt om i Sverige.

– Jag tycke det var min skyldighet att vittna om det här och berätta för kommande generationer.

Han har berättat om minnena från Förintelsen i en bok. Foto: SVT

Förintelsen

Nazisternas folkmord på judar och andra grupper mellan åren 1933 och 1945.

Sex miljoner judar mördades. Nazisterna mördade också romer, politiska fångar och krigsfångar.

Auschwitz–Birkenau, Treblinka, Sobibór, Bełżec, Majdanek och Buchenwald var några av förintelselägren där massmorden ägde rum.

Källa: Nationalencyklopedin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ronneby

Mer i ämnet