Roger Fredriksson (M), kommunstyrelsens ordförande Ronneby. Foto: SVT

Så vill kommunen rädda Ronnebys flygplats

Uppdaterad
Publicerad

Att resandet från flygplatsen i Kallinge kraftigt minskat har fått Ronneby kommun att agera. För att säkra flygplatsens framtid vill nu kommunen att medarbetare ska kunna göra klimatsmartare tjänsteresor med flyg och därmed välja att flyga i större utsträckning.

Roger Fredriksson (M), kommunstyrelsens ordförande i Ronneby, är orolig över att Ronneby Airport tappar passagerare.

– Det bekymrar mig. Forsätter nedgången kan något bolag välja att lämna och då vet vi av erfarenhet att biljettpriserna går upp och vi får sämre turtäthet. Det innebär att vår del av landet har svårare att ha kontakt med Stockholm vilket påverkar både näringsliv och offentlig sektor, säger Roger Fredriksson (M).

Ronneby

Tankas med biobränsle

Kommunen vill nu införa en möjlighet för anställda att klimatkompensera om man väljer att ta flyget vid tjänsteresor. Genom att betala 300 kronor extra på flygbiljetten, enkel väg, tankas planet med biobränsle mellan Kallinge och Stockholm.

– Vi ska titta på att använda biobränsleblandning och det är ett alternativ som har kommit till relativt nyligen. Det är ju ett bättre sett att hantera de klimatutmaningar vi har tycker jag, säger Roger Fredriksson.

Ett beslut kring den nya resepolicyn kan komma under året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ronneby

Mer i ämnet