Miljontillskottet till Blekinge är välkommet men det får inte slå av takten i effektiviseringsarbetet, menar Robert Lindén (SD), regionstyrelsens ordförande. Foto: SVT

Besked i dag: Miljonregn över Region Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Ett extra tillskott tilldelas regionerna. Det presenterade regeringen på måndagen och nu står det klart att 97 miljoner kronor går till Region Blekinge.

– Ett välkommet tillskott, säger regionstyrelsens ordförande Robert Lindén (SD).

Tidöpartierna presenterade vårändrningsbudgeten, som ger sex miljarder kronor till Sveriges 21 regioner – med fokus på att behålla vårdpersonal.

Enligt Region Blekinges kommunikationsdirektör Madeleine Flood handlar det preliminärt om 97 miljoner kronor som tilldelas regionen.

Undvika uppsägningar

Pengarna ges i generella statsbidrag, därmed är det upp till regionerna själva hur de ska användas.

– Statens förväntan är att pengarna ska användas för att undvika generella uppsägningar av sjukvårdspersonal, sa statsminister Ulf Kristersson (M) på måndagens pressträff.

Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har tidigare varnat för att regionerna tillsammans ser ut att gå med 24 miljarder i underskott under 2024.

– Man hoppas alltid på mer men självklart är vi glada att det kom ett besked, säger Robert Lindén (SD), regionstyrelsens ordförande i Blekinge.

Vill slimma administrationen

Än är det för tidigt att säga vad pengarna kommer att användas till, säger Lindén. Sjukvårdspersonal i Blekinge hotas inte av något akut varsel.

I stället ligger regionens fokus på att kapa kostnaderna inom administrationen, där tjänstemannaorganisationen ska slimmas.

– Det innebär inte att vi får stanna upp i det effektiviseringsarbete vi håller på med, säger Robert Lindén.

Kan du utesluta att regionen kommer att behöva säga upp vårdpersonal?

–Det är inget som vi har diskuterat eller som är aktuellt i nuläget. Snarare handlar det om att bli av med hyrpersonal och anställa ny vårdpersonal.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur besvärlig är frågan om sjukhusens ekonomi egentligen för regeringen? SVT:s inrikespolitiska kommentator reder ut dagens besked här. Foto: Henrik Montgomery/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.